tapu etiket arşivi

Gayrimenkul Alım-Satım İşlemlerinde Kurallar Değişiyor!

BuLazım No Comments

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM)’nün yaptığı çalışmalara göre Tapu Harcı kayıpları ve Gelir Vergisi kayıplarının önüne geçilmesi amacıyla tapuda yeni dönem başlıyor.

Tapuda yapılan gayrimenkul satış işlemlerinde beyan esasına dayalı sistem değişiyor. Yeni dönemde gerçek değer esaslı sistem devreye alınacak. Satış işlemine konu her gayrimenkul için Tapu Müdürlüklerine ekspertiz raporu sunulması zorunlu olacak. Konut, arsa, tarla, dükkan, işyeri, ofis, bina, fabrika, depo, plaza v.b. ticari gayrimenkuller dahil tüm gayrimenkul türleri için bu zorunluluk geçerli olacak.

TKGM tarafından planlanan yeni sistemin ön adım uygulaması 4 Mart 2019 tarihinde Yabancıların gayrimenkul ve tapu satışlarında gayrimenkul değerleme raporu (gayrimenkul ekspertiz raporu) zorunluluğu getirilerek devreye alındı. Yeni sistem öncelikli olarak yabancı uyruklu kişilerin tapu ve gayrimenkul satışlarında hayata geçirilmiş oldu.

TKGM tarafından üzerinde çalışılan ‘’Gayrimenkul Değerleme Sistemi’’ ile tüm tapu satışları için gayrimenkul değerleme raporu (gayrimenkul ekspertiz raporu) zorunluluğu Eylül 2019 tarihinde uygulamaya koyuldu.

Gayrimenkul ekspertiz raporları ile satışa konu gayrimenkullerin gerçek değerleri belirlenecek ve 3 yıl süre ile bu değerler ile ‘’Türkiye Değer Haritası’’ oluşturulacak.

Yapılacak olan Tapu satış işlemleri, 3 yıl sonra oluşacak bu değerlerin altında gösterilemeyecek. Bu uygulama ile Tapu Harcı Kaybı ve Gelir Vergisi kaybının önüne geçilmesi sağlanacak.

Ekspertiz raporu zorunluluğu uygulaması Eylül 2019 tarihinde başlamış olup,tapu satışlarına uygulanması ise 2022 yılında başlayacak. 2022 yılı itibariyle Tapuda düşük satış bedeli devri sona ermiş olacak.

 

Kaynak:http://www.oga.com.tr/blog/tapu-ve-gayrimenkul-satislari-icin-ekspertiz-raporu-zorunlu-olacak/

Tapu harcı indirimi ne zaman bitecek?

BuLazım No Comments

Tapu harcı indirimi için son gün 31 Aralık 2018!

Tapu harcı ödemesinden  hem alıcı hem de satıcı sorumludur.

Tapu hacı söz konusu taşınmazın satış bedelinin yüzde (%) 2’si kadardır. Mesela; 200 bin TL değerindeki bir ev satışı yapıldığında (%) 2’si olan 4 bin TL, hem alıcı hem de satıcı tarafından tapu harcı olarak tapu dairesine ödenir.

Ülke ekonomisinin ve özelde de inşaat sektörünün içinde bulunduğu durumun dikkate alınarak hareketlendirilmesi adına %2 oranındaki harç bedeli yüzde (%)1,5’a düşürülmüştü. Bu indirimden faydalanabilmek için son gün 31 Aralık 2018.

Hayalinizdeki evi bekletmeyin!

www.bulazim.com’a talebinizi bırakın eviniz sizi bulsun!

 

 

EV ALIRKEN BUNLARA DİKKAT!

BuLazım No Comments

EV ALIRKEN BUNLARA DİKKAT!


Kira çarpanı
 Satın alınacak konutun kira gelirleriyle kendini kaç ayda finanse edeceğinin, hesaplanmasıyla bulunur. Gayrimenkulü satın almak için ödediğiniz parayı, gayrimenkulün brüt aylık kira gelirine bölerseniz, elde ettiğiniz sayı, o gayrimenkulün aylık kira çarpanını verir.

Kira çarpanı  elbette bir evin değerini hesaplamada baz alınacak bir unsur ancak tek başına yeterli bir kriter değil. Başka nelere dikkat lazım, emlak editörümüz Gülistan Alagöz, TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya’ya sordu. İşte yanıtları….

1-AMORTİ SÜRECİ

Amorti etme süresi piyasanın çok oturmuş olduğu yerlerde ve/veya fonksiyonlarda bakılan bir orandır. Özelikle gelişme bölgelerinde bu süre projeden projeye, caddeden caddeye dahi değişiklik gösterir. Alım kararını direkt etkileyen unsur olmaktan çıkar… Bu anlamda özelikle konut alım kararında bu oranların direkt etkisinden bahsetmek bence bugün için çok doğru değil…

2- DEĞER ARTIŞ PRİMİ

Amorti etme süresi ile yapılan hesapta 2 önemli veri dikkate alınmaz. İlki değer artış primi, ikincisi de kira artış oranları… Hep aynı kira geliri elde edilecek varsayımı ile bakılır. Türkiye ve İstanbul gibi konut piyasasının gelişmekte olduğu ülkelerde değer artış primi de yatırım yapma kararınızda etkili olur.

3- OTURUM MU YATIRIM MI?

Alacağınız konutu ne amaçla alıyor olduğunuzu iyi ayırt etmekle başlıyor aslında doğru karar için… ‘oturum’ amaçlı mı ‘yatırım’ amaçlı yoksa ‘ikisinden de biraz biraz olsun’ mu bunun kararını vermek gerekir öncelikle…Örneğin ilk önce biraz oturayım sonra da satıp daha güzelini daha büyüğünü alayım diye düşünüyorsanız kısa zamanda gelişecek bölgelerden almalısınız gibi…

4- YAKINDA PROJE VAR MI?

Yakınlarında toplu ulaşım, büyük altyapı, kamusal yapı vb.. gibi projeler var mı ? Diğer önemli kıstas bu konu… Özelikle konut fiyatlarını en çok etkileyen faktör yakın çevresindeki mega projeler, insanların toplandığı alanlar ( AVM, hastane, okul, adliye binası vb… ) ve tabii ki toplu ulaşıma yakınlık… İstanbul özelinde konuşmak gerekirse konut değerlerini en çok etkileyen tetikleyen ilk faktör toplu ulaşım projeleri ( metrobüs, metro, tren vb.. )

5- GELİŞİME AÇIK MI

Yakın çevresinin gelişim potansiyeli bir diğer önemli konudur. Bazen bölgelerin gelişimini etkileyen doğal ve yapay eşikler vardır, ( orman alanı, askeri bölge, yapılaşma yasak alan, tarım alanı vb.. doğal eşik e örnek ) bu eşikler de kentin gelişme yönünü belirler çoğu zaman… Bu konudaki gözlemler de doğru yatırım için önemli olarak nitelendirilebilir.

6- CAZİBESİNİ YİTİR Mİ?

Çekim merkezlerine yakınlık konut için yine artı unsurdur. Burada sadece tehdit olarak konu çekim merkezinin taşınma ihtimalini dikkatli sorgulamak kısmı var. Bir bölgede hastane açılınca tüm eczacılar, doktor muayeneleri bölgenin fiyat eğrisini yukarı yönlü değiştirirken, hastane taşınınca fiyat direkt aşağı yönlü etkilenir.

7- MAKETLER YANILTMASIN

Söz konusu konut olunca işin içinde bir de maketler girer ki çok tehlikeli bir konudur. Maketten ev almak çok fazla riski de içinde maalesef barındırıyor. Maketten alınan evin bitmiş halini çok iyi tezahür etmek gerek… 3 boyutlu düşünme ve görme sanatında uzmanlık gerektiren bir konu maketten seçilen evler… Bir de karma projede, ya da daha önce hiç oturumun olmadığı bölgelerde alınan maketten evler çok yapay bir doğal çevreyi de beraberinde getiriyor. Buna da bence bakılmalı.

8- EN ÖNEMLİSi, YASAL MI?

Tapu niteliği, yasal evrak gibi belediye araştırmaları mutlaka yapılmalı. Yasal durum ile mevcut durum birbirine uyumlu mu. Tapu belgesi bu durumu tasdik eden bir tapu mu ? İskan var mı ? gibi konular tabii ki satın alma kararını verirken çok çok önemli… (Bu hizmeti gayrimenkul değerleme firmaları verebiliyor.)

http://www.hurriyet.com.tr/sizin-ki-kac-yil-40609715

Tapu ve kadastroda yeni dönem!

BuLazım No Comments

Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! Tapu ve kadastroda yeni dönem!

Sistemlerinde yapılan değişiklikle ilgili konuşan Kayseri Tapu ve Kadastro Bölge Müdürü Erdoğan Büyükboyacı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tapu sahiplerinin taşınmazlarını,  müdürlüklere gitmeden internet üzerinden yönetebileceği web-tapu sistemini hayata geçirdi. Büyükboyacı, “E-devlet doğrulama sistemiyle birlikte kullanılabilecek uygulamada sisteme girenler taşınmazlarına ait bilgileri görüntüleyip, gerektiğinde karşı tarafın da görüntüleyebilmesi için yetki verebilecek. Tapu sahibi devir işlemleri öncesinde başvurularını web-tapu ile taşınmazları üzerinde işlem yapılmamasına yönelik beyanda bulunabilecek. Tapu sahipleri söz konusu sistem üzerinden yapacağı işlemlerin her aşamasında SMS ile bilgilendirilecek” ifadelerini kullandı. Büyükboyacı şöyle konuştu:

“Vatandaşlarımız https://portal.tkgm.gov.tr adresinden e-devlet şifresiyle giriş yaparak web-tapu uygulamasına ulaşabileceklerdir. Vatandaşlarımız web-tapu uygulamasında bulunan tapu bilgisi al seçeneği ile taşınmazlarına ait takyidatlı tapu bilgilerini görüntüleyebilecekler, yetki ver seçeneği ile istedikleri taşınmazla ilgili başka birisine yetki verebilecekler, başvuru yap seçeneği ile Tapu Müdürlüğüne gitmeden başvurularını yapabilecekler ve gerekli belgeleri taratarak sistem üzerinden gönderebilecekler. SMS ile bildirilen tapu harcı ve döner sermaye ücretini online olarak yatırarak Tapu Müdürlüğü tarafından imza için SMS ile bildirilecek randevu saatinde Tapu Müdürlüğü’ne giderek işlemlerini tamamlayabileceklerdir. Beyan tesis et seçeneği ile de dolandırıcılara ve sahteciliğe karşı Tapu Müdürlüğü’ne gitmeden sistem üzerinden taşınmazları üzerinde herhangi bir işlem yapılmaması için beyan verebileceklerdir.”

 

KAYNAK: http://www.milliyet.com.tr/tapuda-yeni-sistem-basladi–ekonomi-2526144/