gayrimenkul değerleme etiket arşivi

Gayrimenkul Alım-Satım İşlemlerinde Kurallar Değişiyor!

BuLazım No Comments

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM)’nün yaptığı çalışmalara göre Tapu Harcı kayıpları ve Gelir Vergisi kayıplarının önüne geçilmesi amacıyla tapuda yeni dönem başlıyor.

Tapuda yapılan gayrimenkul satış işlemlerinde beyan esasına dayalı sistem değişiyor. Yeni dönemde gerçek değer esaslı sistem devreye alınacak. Satış işlemine konu her gayrimenkul için Tapu Müdürlüklerine ekspertiz raporu sunulması zorunlu olacak. Konut, arsa, tarla, dükkan, işyeri, ofis, bina, fabrika, depo, plaza v.b. ticari gayrimenkuller dahil tüm gayrimenkul türleri için bu zorunluluk geçerli olacak.

TKGM tarafından planlanan yeni sistemin ön adım uygulaması 4 Mart 2019 tarihinde Yabancıların gayrimenkul ve tapu satışlarında gayrimenkul değerleme raporu (gayrimenkul ekspertiz raporu) zorunluluğu getirilerek devreye alındı. Yeni sistem öncelikli olarak yabancı uyruklu kişilerin tapu ve gayrimenkul satışlarında hayata geçirilmiş oldu.

TKGM tarafından üzerinde çalışılan ‘’Gayrimenkul Değerleme Sistemi’’ ile tüm tapu satışları için gayrimenkul değerleme raporu (gayrimenkul ekspertiz raporu) zorunluluğu Eylül 2019 tarihinde uygulamaya koyuldu.

Gayrimenkul ekspertiz raporları ile satışa konu gayrimenkullerin gerçek değerleri belirlenecek ve 3 yıl süre ile bu değerler ile ‘’Türkiye Değer Haritası’’ oluşturulacak.

Yapılacak olan Tapu satış işlemleri, 3 yıl sonra oluşacak bu değerlerin altında gösterilemeyecek. Bu uygulama ile Tapu Harcı Kaybı ve Gelir Vergisi kaybının önüne geçilmesi sağlanacak.

Ekspertiz raporu zorunluluğu uygulaması Eylül 2019 tarihinde başlamış olup,tapu satışlarına uygulanması ise 2022 yılında başlayacak. 2022 yılı itibariyle Tapuda düşük satış bedeli devri sona ermiş olacak.

 

Kaynak:http://www.oga.com.tr/blog/tapu-ve-gayrimenkul-satislari-icin-ekspertiz-raporu-zorunlu-olacak/