kontrat süresi etiket arşivi

Kira Kontratı Nedir? Kira Kontratlarında Neler Belirtilmelidir?

BuLazım No Comments

 

Gayrimenkullerin kiralanması sırasında kiracıyla mal sahibi arasında kira kontratı yapılır.

Kontratta kiranın süresi, bedeli, artış oranı, ödemelerin yapılacağı tarih ve kiracının kullanımına bırakılan demirbaşlar belirtilir. Genellikle yıllık olarak imzalanan kontrat, taraflar arasında herhangi bir tahliye kararı alınmazsa uygulanmaya devam eder. 

Kira kontratı, gayrimenkul sahibinin, taşınmazının kullanım hakkını kiracıya bıraktığını, kiracının ise bu kullanım hakkı karşılığında bir bedel ödemeyi kabul ettiğini gösteren belgedir. Kontratlar genellikle belirli bir süreliğine yapılır. Süre sona erdiğinde taraflar karşılıklı anlaşmaya vararak yeni bir kontrat yapabilir veya taraflardan herhangi birinin kararıyla taşınmaz boşaltılabilir. Fakat içeriğinde gayrimenkulün teslimine dair bir tarihi belirtilmeyen kontratların süresi dolduğunda; herhangi bir yenileme yapılmazsa, kontrattaki şartlar uygulanmaya devam eder. Bu durumda kontrat, belirsiz süreli sözleşmeye dönüşür. Kiracı, sözleşmenin feshedilmesine veya yenilenmesine kadar mevcut kontrattaki şartlar altında gayrimenkulü kullanmayı sürdürebilir.

Kira kontratında gayrimenkulün teslim süresi belirtilmiş ve süre sonunda kira ilişkisinin devamına yönelik yeni bir sözleşme yapılmamışsa kiracının bu süre sonunda gayrimenkulü boşaltması gerekir. Kiracının bu hükme uymaması durumunda gayrimenkul sahibi, icraya başvurarak veya dava açarak kira kontratını sonlandırabilir.