Kira Depozitosunu Geri Almak

Kira Depozitosunu Geri Almak

BuLazım No Comment
Genel

Gayrimenkul kiralamaları sırasında mülk sahibi, kiralayan kişilerden kira bedelinin yanında kiracıdan depozito bedeli de istenmektedir.

Yapılan kira kontratı, kiracı ve mülk sahibi arasında yapıldığı gibi aynı zamanda daha güvenilir olması için noter huzurunda da yapılabilmektedir. Kontrat yapılırken peşin alınan kiranın yanında mülk sahibinin talep ettiği güvence bedeli de vardır, buna depozito denilmektedir. Bu güvence bedelini mülk sahibi istediği rakama göre talep edemez. Kanunlarla sınırlandırılmış olarak en fazla 3 kira bedeli talep edebilir.

Depozitonun asıl amacı mülk sahibinin kiracının kullanımı için devir ettiği gayrimenkul karşılığında haklarının korunması için aldığı güvence bedelidir. Yani; gerekirse kiracının gayrimenkule zarar vermesi, aidat ödememesi ya da faturalarını ödememesi durumunda mülk sahibinin gerekli zararları, ödemeleri karşılaması için verilen güvence bedelidir. 

Ancak bu verilen depozito bedelinin karşılığında kiracının da hakları vardır. Kiracı çıkmak istediği takdirde, gayrimenkulde herhangi bir zarar ziyan olmadığı sürece kiracının ödemiş olduğu depozito bedeli geri iade edilir.

Sonuç olarak özetlemek gerekirse; kira depozitosunu geri almak için, ev tutulurken evin durumu nasılsa o şekilde bırakılmalıdır. Bu yüzden evin bütün durumu kontratta ayrıntılı bir şekilde belirtilmelidir. Evde her hangi bir boya, tadilat, zarar, aidat borcu, fatura borcu yoksa kişi vermiş olduğu depozitoyu geri alabilir.

 

Comments

comments

Bir cevap yazın