sigorta etiket arşivi

Kira Kontratı Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

BuLazım No Comments

Kira kontratı, ev sahibinin mülkünü belirli bir dönem kullanabilmesi için kiracıya verdiğini belirten sözleşmedir. Türk Borçlar Kanunu’nda belirtilen özel hükümler (Örneğin yıllık kira artış oranı, maksimum Tüketici Fiyat Endeksi’nin on iki aylık ortalaması doğrultusunda yapılabilir.) haricinde kira sözleşmesi, kiraya verenin ve kiracının karşılıklı anlaşması doğrultusunda doldurulabilir.

Türk Borçlar Kanunu’na göre kira sözleşmesinin yazılı bir şekilde yapılması zorunlu olmasa da herhangi bir sorun yaşanması halinde, evi kiralarken uzlaştığınız şartların kanıtlanması gerekir.

Kira Kontratı Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Kiraya verilecek olan mülkün cinsi, adresi, kiracının ve ev sahibinin kişisel bilgilerinin kesinlikle doğru bir şekilde yazılması gerekir.
  • Kiralık ev için anlaşılan kira fiyatı sözleşmede hem yazıyla hem de rakamla yer almalı.
  • Yıllık zam oranları netleştirilmelidir.
  • Elektrik, su aboneliği açtırmak için yapılan işlemleri kimin ne zaman ve ne şekilde yapacağı net bir şekilde belirtilmelidir.
  • Kontratı imzaladığınız tarafın kiracı ya da ev sahibi olduğuna emin olmalısınız. Eğer imza atacak taraflar kiracı ya da ev sahibi değilse vekaleti olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Dilerseniz kontratta iki tarafın kimlik fotokopilerine de ek olarak yer verebilirsiniz.
  • Kontratın, kiralama ile ilgili olan bölümünde aylık ve yıllık kira bedeli hem rakamla hem de yazıyla belirtilmelidir.
  • Kiranın bankaya ödenmesi yasal olarak zorunludur. kontratın üzerinde ev sahibinin hesap numarasını ve kiranın hangi tarih aralığında ödenmesi gerektiğini belirtilmelidir.
  • Kira kontratı yapılırken depozito alındıysa bedeli belirtilmeli ve de hangi koşullarda bu bedelin iade edileceği ya da edilmeyeceği yazılmalıdır.
  • Eğer ev eşyalı bir şekilde kiralanıyorsa ve kombi, ankastre set gibi demirbaşlar belirtilmelidir.
  • Kontratta iki tarafın da ıslak imzasının bulunması gerekir.
  • Kiralık ev sözleşmesi bir yıllık yapılabildiği gibi daha uzun süre için de yapılabilir. Eğer bir yıldan daha uzun süreli kontrat imzalamak istiyorsanız bu konudaki maddeyi de eklemelisiniz.
  • Kiracı, yaşam alanını kendi zevki doğrultusunda düzenlemek ya da ihtiyaç olan bir düzenlemeyi gerçekleştirmek için tadilat yapmak isteyebilir. Yapılabilecek tadilatın sınırlarını çizmek, ileriki dönemlerde oluşabilecek sorunların önüne geçebilir.
  • Kira kontratı yenileme dönemi geldiyse ve yeni bir madde eklemek istiyorsanız yeni bir sözleşme yapmalısınız. Kira bedeli dışındaki detaylarda bir değişiklik yoksa bu durumda yeni bir sözleşme imzalama zorunluluğunuz yoktur. Fakat bu konuda da yazılı bir belge olmasını istiyorsanız kontrat imzalayabilir ya da ev sahibi/kiracı ile mobil yazışmalarınızı kanıt olarak gösterebilirsiniz.

İki Taraf İçin de Önemli: Zorunlu Deprem Sigortası Yaptırmayı Unutmayın

Hem ev sahibi hem de kiracı hakları için önemli olan kira sözleşmesinin yanı sıra bu süreçte önemli bir konu: Zorunlu Deprem Sigortası!

DASK olarak da bilinen Zorunlu Deprem Sigortası; deprem sırasında ya da sonrasında oluşabilecek binaya yönelik hasarlarda ev sahibine maddi güvence sunar. Fakat bu noktada DASK’ın sadece ev sahipleri için önemli olmadığını hatırlatalım. Çünkü DASK’ı yapılmayan bir konut hakkında yasal bir işlem yapılamaz; elektrik, su gibi abonelikler açılamaz.

 

 

EN ÖNEMLİ NOKTA İSTE….İster ev sahibi olun ister kiracı adayı… Daha sonra pişmanlık yaşamamak  için hem doğru evle hem de doğru kiracı adayıyla buluşabilmek oldukça önemlidir. Çünkü ev sahibiyseniz yıllardır yaptığınız birikim sonucunda sahip olduğunuz evinize zarar gelmesini, kiracıysanız da iş dışındaki zamanınızın çoğunu geçirdiğiniz evinizin seçiminde yanlış bir karar vermeyi istemezsiniz. Aman dikkat diyelim!